Postitas Minister » Pühapäev Sept 18, 2016 5:34 pm
Täna sain natuke aega, et masinaga mässata. Vahetasin ära selle pingeregulaatori lada oma vastu. Siis mõtlesin, et panen salongi ka voltmeetri. Kuna mul oli seal juba ampermeeter, siis otsustasin selle välja vahetada. Ilge jama oli seda ampermeetrit kätte saada, aga pika pusimise peale sain mutrid armatuuri alt lahti. Voltmeetril oli kaasas ka paigaldusõpetus, mis ütles, et pluss tuleb süütelukust ja miinus kerest. Vaatasin, et ka ampermeetri taga olid + ja - miinus ja ühendasin juhtmed samamoodi. Üritasin autot käivitada ja täielik vaikus. Süüte sisse keerates on kogu armatuur täitsa tumm ja ei tööta ei tuled, kojamehed, ega miski mida armatuuril vajutada saaks. Nuputasin, raputasin juhtmeid ja olin jumala nõutu. Ainuke asi mis süüte sisse keerates toimis oli mu voltmeeter. Võtsin siis uuesti juhtmed voltmeetri tagant ära ja panin ampermeetrile uuesti järgi. Ja masinal on taas vool olemas. Nüüd siis küsimus, et miks on nii. Ampermeetri taga olid nii pluss kui miinus klemm, aga kui need juhtmed kokku ühendada, siis tekkis ka armatuuri ja kogu masinasse vool. Ühesõnaga tundub, et mõlemad juhtmed on + ja kogu auto vool on juhitud läbi selle sama ampermeetri.
Kas keegi oskab seletada?